Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Op.Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız - Healthanatolia.com Röportaj Sorularına Yanıtladı;
Medicana Sağlık Grubu'ndan biraz bahseder misiniz?
• Medicana Sağlık Grubu, 25 yılı aşkın süredir özel sağlık sektöründe hizmet sunan, sektörün öncü gruplarından biri... Grubumuz, tüm hastanelerinde uluslararası standartlarda, hasta güvenliğinin ön planda olduğu, teknolojik altyapısı ve ekibinden aldığı güç ile referans alınan bir sağlık hizmeti sunma iddiasıyla hareket ediyor.
· Medicana Sağlık Grubu'ndan biraz bahsedermisiniz?
· Medicana SağlıkGrubu, 25 yılı aşkın süredir özel sağlık sektöründe hizmet sunan,sektörün öncü gruplarından biri... Grubumuz, tüm hastanelerinde uluslararası standartlarda, hasta güvenliğinin ön planda olduğu,teknolojik altyapısı ve ekibinden aldığı güç ile referans alınan bir sağlık hizmeti sunma iddiasıyla hareket ediyor. Medicana International Ankara Hastanesi de bu vizyon doğrultusunda 2008 yılından bu yana 20 bin metrekarelik bir alanda, 100'ün üzerinde uzman hekim ve deneyimli sağlık personeli ile Başkent'in ve çevre illerin tüm sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösteriyor.
· Medicana International Ankara Hastanesi'nin öne çıkan hizmetleri hakkında bilgi verirmisiniz?
· Merkezi konum, üniversite hastanesi kapasitesi,uzman kadro ve geniş hizmet yelpazesi önemli avantajlarımız... Bunların yanında Medicana Ankara Hastanesi olarak öne çıktığımız bir diğer nokta; ileri tıp uygulamalarımız... Örneğin; yüksek başarı oranlarıyla sonuçlanan organ (böbrek ve kornea) ve kemik iliği nakilleri ile hastalarımızın yeni bir hayata"merhaba" diyebilmeleri için çabalıyoruz. Günümüzün en önemli sağlık sorunu olan kanserin tanı ve tedavisinde tam donanımlı bir merkez olmaktan gurur duyuyoruz. Örneğin kanser tedavisinin planlanması ve tedavi sürecinin izlenmesinde büyük önem taşıyan son teknoloji PET CT cihazımızla hizmetteyiz. Her türlü radyolojik tetkikin yanı sıra,başta kritik kanser ameliyatları olmak üzere cerrahide yüksek başarı oranıyla hizmet veriyoruz. Bunlara örnek olarak baş-boyun cerrahisi, meme-endokrin cerrahisi, akciğer kanseri cerrahileri, kolorektal cerrahi, ortopedi ve mikrocerrahi, el cerrahisi,omurga ve beyin cerrahisi ile jinekolojik onkoloji ameliyatlarını saymak mümkün...Güncel cerrahi yaklaşımları kapsamında laparoskopik yöntemlerle de hastalarımızın konforu için hizmet veriyoruz. Medikal onkoloji ünitesinde uzman ekibimizle güvenli kemoterapi hizmeti sunarken, radyoterapi (ışın tedavisi) imkanlarında dünyadaki benzerlerimizle yarışır durumdayız. Radyo cerrahide geçerli en son teknoloji olan Cyberknife tedavisinde hasta sayısına göre dünya üçüncülüğüne sahibiz. Toplum sağlığının geliştirilmesi konusunda önceliğimiz kadınlar. Kadınlarda da en sık görülen kanser türü olan meme kanseriyle mücadele ile erken tanı öne çıkardığımız çalışmalar arasında yer alıyor. Muayene sonrası gerek duyulduğunda hastalarımıza üç boyutlu mamo sentezli dijital mamografi ve ultrasonografiyle daha hassas,konforlu, hekim ve hasta dostu teknolojiyle aynı gün içinde hizmet sunuyoruz. Meme koruyucu cerrahi,Intraoperatif radyoterapi teknolojisi ile hastalarımız cerrahi operasyon esnasında radyoterapi görüyor ve ameliyat sonrası uygulanan radyasyon tedavisinden kurtuluyor. Alanında uzman plastik cerrahlarımızla bu hastalarımızın meme onarımı konusunda da yanındayız. Tüm dünyada yaşamı en çok tehdit eden kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde de toplumuzun geleceği çocuklarımızın sağlığı için de deneyimli ve geniş bir hekim kadrosuyla hizmetteyiz.
· Son yıllarda popüler olan konulardan birisi de sağlık turizmi.Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Türkiye sağlık turizmi açısından ne gibi avantaj ve dezavantajları sahip?
· Türkiye, coğrafi konumu, nitelikli ve dil bilen hekimleri, iyi yetişmiş sağlık personeli, ileri teknolojik altyapısıyla sağlık turizminde öne çıkan bir ülke durumunda... Sağlık altyapısıyla da Başkent olma özelliği taşıyan Ankara, sağlık turizminde merkez olma hedefiyle hareket ediyor. Başkent'e direkt uçuşların yetersizliği, coğrafi konumu nedeniyle turizm boyutunda kimi zaman yetersiz kalışı ve sağlık turizminin çoğunlukla İstanbul üzerinden lanse ediliyor olması ise kentin bu alandaki eksiklerini oluşturuyor.
· Sağlık turizminde Medicana International Ankara Hastanesi'ni nerede görüyorsunuz?
· Medicana International Ankara Hastanesi,sağlık turizminde kentimizin dezavantajlarına rağmen önemli bir hasta potansiyeline sahip... İleri tıp uygulamalarındaki güçlü altyapımız ve nitelikli hekim kadromuz sayesinde sadece ülkemize değil geniş bir coğrafyaya hizmet sunmaktayız. Batı Avrupa’da ağırlıklı olarak Hollanda’dan; Doğu Avrupa’da Kosova, Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Makedonya’dan; Kafkaslarda Kazakistan, Gürcistan ve Azerbaycan’dan; Ortadoğu’da Irak ve Suriye’den; Arap Yarımadası’nda BAE ve Yemen’den; Kuzey Afrika’da Libya ve Cezayir’den hastalar hastanemizi tercih ediyor. Bu anlamda uluslararası hasta trafiğinin Ankara’ya çekilmesinde rol oynuyor; Türkiye'nin sağlık turizminde 2023 yılı hedefi olan 20 milyar dolarlık gelire katkıda bulunuyoruz.
· Özel sağlık sigortaları ile ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?
· Ülkemiz sosyal bir devlet olduğu için sağlık teminatında kamu kapsamı ve teminat paket içeriği geniş. Bu sebeple Özel Sağlık Sigorta mantığı vatandaşımızda pek rağbet görmüyor ve maalesef pazar genişleyemiyor. Ancak son yıllarda tamamlayıcı sağlık sigortasının pazar artışıyla birlikte sektörün canlanacağı düşüncesindeyim.
· Sağlık sektörüne genel olarak bakacak olursak, 2008 sonrası hastane ruhsatı verilmemeye başlandı. Devletin bu politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
· Söylediğim gibi sosyal devlet kapsamında sağlık hizmetlerini planlayacak ve politika belirleyecek olan kurum; Sağlık Bakanlığı'dır. Dağılımın verimlilik esasına göre doğru yapılması Bakanlığın görevi. Zamanın ihtiyacına göre bu planlama yapılmış ve özel hastaneler açılmış. Şu anda elde bulunan kaynakları yönetebilmek adına bence bu politika Bakanlık tarafından değerlendirilmeli. Ancak bildiğim kadarıyla 2008 sonrası ihtiyaca göre ruhsatlandırılan 100'e yakın hastane bulunmakta.
· Yardımcı sağlık personeli yetersizliğinden bahsetmiştiniz. Sizin bu alanda personel yetiştirmek için girişimleriniz var mı?
· Eğitim her alanda olduğu gibi bizim sektörümüz için de öncelik olmalı. Yetişmiş personel bulmakta zorlanıyoruz. Bu anlamda hizmet içi eğitimlerimizin yanı sıra İŞKUR programlarını,belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile mesleki beceri kazanma eğitim ve programlarını destekliyor ve takip ediyoruz.
· Son dönemde gündemde olan bir başka konu ise ithal doktor getirilmesi. Sizin bu konuda düşünceniz nedir?
· Sağlık turizmine dair bu kadar beklentinin ve hedeflerin yüksek olduğu bu dönemde sağlık turizmi yapılan ülkelerden alınabilecek yabancı doktorların dil, kültür, beklenti tespiti açısından faydası olabileceği görüşündeyim.
*********************
DR GÜLÇİN TÜRKMEN SARIYILDIZ KİMDİR?
Op. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, yaklaşık 20 yıldır hekim ve sağlık yöneticisi olarak sektörde hizmet veriyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Sarıyıldız, hayalindeki mesleğe kavuşmasının ardından genç yaşta sağlık yöneticiliği de yapmaya başlamasıyla birlikte İşletme öğrenimi de gördü. "Yol beni yöneticiliğe itti ama hekimlikten ve o duygudan da asla vazgeçemem" diyen Sarıyıldız, çalıştığı kurumu ve hastalarını sahiplenmeyi sevdiğini, hekim olmasının avantajını ise özellikle riskli ve zor bir meslek grubu olan hekimlerle çalışırken yaşadığını aktardı.
Sarıyıldız, yöneticiliğe Ankara Sincan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı (2000-2008) olarak adım attı. Ardından özel sektörde Ankara Özel Çağ Hastanesi Genel Müdürlüğü (2008-2009) , VeniVidi Sağlık Grubu GenelKoordinatörlüğü (2009-2010), Liv Hospital Ankara Kurucu Genel Müdürlüğü(2013-2015)'nün aralarında yer aldığı çeşitli görevler üstlendi. Sarıyıldız ayrıca, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Hastaneler Koordinatörü ile Genel Müdür Danışmanı ve Kamu Hastaneleri Kurumu Özel Kalem Müdürü olarak da çalıştı.
Op. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, evli ve bir çocuk annesidir.